zaterdag 4 augustus 2012

Emmaus in frankrijk

In Frankrijk ga ik altijd op zoek naar een depot d'Emmaus, Dat zijn een soort kringloopwinkels ooit gestart in 1949 door Abbé Pierre, een priester en parlementslid die aandacht vroeg voor de armen. Voor meer info kijk bij ;http://emmaus.nl/onze-ontstaansgeschiedenis
Deze rommelparadijsjes zijn super georganiseerd en gesorteerd! Je vind er je reinste antiek en curiosa. Mijn huis staat er werkelijk vol mee! Eerst vroeg ik op iedere camping of syndicat d'initiative (oftewel vvv) in Frankrijk in mijn beste frans; il y a une depot d 'emmaus d'environ ici? Met een kaart in de hand want een uitleg in het frans volg ik niet zo. Eigenlijk zit in iedere flinke stad wel een emmaus. Maar sinds een paar jaar heb ik ook een adressenlijst van alle filialen in Frankrijk!! Een ware schat! Mijn tante Bea die nu in Bretagne woont had die voor mij geregeld! Super! Afgelopen vakantie was er een hele grote in de stad Angouleme! We zijn er twee keer geweest! 

Het draait allemaal op vrijwilligers. Alles is gesorteerd en heeft een eigen vrijwilliger. Koop je bijvoorbeeld bij de hoek servies wat dingen dan ga je naar die vrijwilliger toe en krijg je de prijs geschreven op een bonnetje. Je laat de spullen bij de vrijwilliger die het voor je in pakt met je nummer er op. Dan kan je verder gaan kopen of naar de centrale kassa gaan waar je kan afrekenen. Dan ga je met je bonnetje terug naar de vrijwilliger en laat daar zien dat je betaalt hebt en dan krijg je het mee. Het kan zijn dat je bij de uitgang nog gecontroleerd wordt dus je bonnetjes bewaren!
OP de foto's zie je de laatste schatten die ik daar gekocht heb. En dan staat de lampetstel gekocht voor 20 euro er nog niet eens bij zie ik nu! Die volgt nog.

Dit theeservies bestaande uit theepot, melkkannetje, suikerpotje en 6 kop en schotels was 10 euro. Het is heel dun porselein en maar een kopje heeft een haar scheurtje! Snoezig toch?
Voor mijn prinsesje vond ik dit bruids haarcorsage met bloemetjes en linten. Helemaal leuk voor de verkleedkist en dat voor een euro. Ik had vorig jaar al eens een korte bruissluier met roosjes voor haar op de kop getikt ook bij een Emmaus!
Ook vind je er aparte curieuze curiosa zoals dit lourdes houten bordje met een schildering van bernadette die in een visioen Maria ziet. Zal vast ooit een souvenir ding geweest zijn maar wel mooi gemaakt. Nu zou het in Lourdes te koop kunnen zijn van plastic. 

En toen zag ik ineens dit delfts blauwe bordje met de coins of the netherlands er op geschilderd en de munten er op geplakt! Dat is toch super komisch? Dus die moest ook mee! ooit vond ik ook een oude pickwick theepot bij een emmaus. Van de douwe egberts. Deze staat op het blogje met de theepotplant.

Verder nog wat kannetjes, een bakjes, een fruitschaal op voet met schattige roze bloemetjes.

Het bord op de foto met de bloemen kan je ophangen en is van dik plastic met made in france achterop. Zelfs de nep craquele is er op geschilderd! Echt humor!


Bij thuiskomst ben ik eerst met deze spullen in de weer geweest.
Afwassen, foto's maken voor dit blogje, en alles een plaatsje geven in mijn huis wat toch iedere keer weer wonderlijk wel weer lukt!! En daar na pas de auto uitgepakt en aan de was begonnen. Logisch toch?


Update; Bij 2013 op 28 mei vind je de adressenlijst!!

Hartelijke groet, Karin

1 opmerking:

  1. Oh zie nu net dat de lijst bij je nieuwste blog staat komt dat even goed uit.
    grtjes
    Monique

    BeantwoordenVerwijderen